architecten- ingenieursbureau kristinsson bv

Architecten- en ingenieursbureau kristinsson bv

Zoek:
het bureau
  bureau journaal
  contact
  adres kaart
  Project Informatie Beheer
utiliteitsbouw
  gemeentehuizen
  brandweerkazernes
  kantoren
woningbouw
  appartementen
  eengezinswoningen
  particuliere woningbouw
scholenbouw
  basisscholen
  speciaal onderwijs
  middelbare scholen
  multifunctionele accomodaties
gezondheidszorg, welzijn
prijsvragen, studies
diversen
innovaties
-->


stadskantoor Rijssen-Holten

te Rijssen 2007
i.o.v. de gemeente Rijssen-Holten

ontwerp: Daan Josee

De opdracht voor dit gebouw (ontwerpperiode 2003-heden) is het resultaat van een prijsvraag uit 2000.
In het centrum van Rijssen zijn een aantal ingrepen uit het recente verleden die de oorspronkelijke structuur van de kern onduidelijk hebben gemaakt. Met het plan voor het nieuwe gemeentehuis kan dit worden gerepareerd.
Het huidige gemeentehuis staat midden in de open ruimte, kenmerk van het bouwen in de jaren 70, en versnippert de ruimte in het centrum om zich heen in onduidelijke percelen. Wat een plein kan zijn toont zich nu als een omloop van te brede straten. Met het ontwerp wordt het ?kamers en gangenstelsel? van de oorspronkelijke stadsstructuur herstelt en bovendien verbeterd. Van het noordplein naast de kerk wordt door verplaatsing van het gebouw een zuidplein gemaakt. De te wijde verbindingen tussen de drie pleinen rondom de kerk worden door een kritische plaatsing van de nieuwe bouwmassa versmalt tot binnenstedelijke straatprofielen, waardoor de pleinen niet meer in elkaar overlopen en een eigen identiteit gaan ontwikkelen.
Resultaat: drie herkenbare pleinen en twee straten.
De structuur van een stad gaat altijd voor die van gebouwen omdat die een andere temporaliteit heeft (lange tijdslijnen in de veranderingsdynamiek). Maar hoe goed ook gedaan, er worden altijd vertrouwde beelden aan het zicht onttrokken door het struc-tuurherstel. Om dat op te lossen hebben we in de gebouwcontour vensters opgenomen die doorzicht bieden op wat door het nieuwe gebouw aan het zicht wordt onttrokken. Dit leverde ons ook de ontwerpmotieven om het grote gebouw te ritmeren in zes, min of meer, discrete elementen.
Een voorbeeld hiervan is de aan twee zijden beglaasde burgerhal waardoor vanaf het zuidplein de kerk en de toren te zien zijn door het gebouw heen.

Het stadhuis wordt in twee fasen gerealiseerd. Met de eerste fase wordt de straatwand aan de Rozengaarde en de Hagen aangeheeld.
De start van de tweede bouwfase neemt half 2006 een aanvang. Dan wordt de parkeergarage en het bouwdeel met de bestuurlijke en publieke diensten gerealiseerd.
De beide gebouwdelen worden middels glazen bruggen over de Rozengaarde met elkaar verbonden.

berichten uit ons bureaujournaal over dit project:

Opening gemeentehuis Rijssen-Holten

24-september-2008   (door:Daan Josee)
Vandaag is het gemeentehuis van Rijssen-Holten officieel geopend. Er was een keur aan feestelijke evenementen, waarbij vooral ook veel schoolkinderen waren ingeschakeld. Op deze dag was ook goed te zien welke mogelijkheden het nieuwe stadsplein allemaal te bieden heeft. Indien evenementen op deze schaal vaker gaan voorkomen, en dat zal zeker het geval zijn, dan gaat dit plein uitgroeien tot het kloppende hart van de stad.
Vanaf vandaag tot en met maandag 29 september zal het gebouw opengesteld zijn voor belangstellenden.

 

Schommelende meisjes in Rijssen

23-september-2008   (door:Daan Josee)
Het prachtige houten kunstwerk van Gerhard Lentink is geplaatst in de hal voor de burgers in het gemeentehuis van Rijssen-Holten.
Het werk bestaat uit een reeks sculpturen van schommelende meisjes die over hun schouder kijken. Ze zijn minutieus samengesteld uit laagjes van houten contouren. Het geheel levert onder elke kijkhoek een sprankelend spel op van samenvallende openingen en sluitende houtvlakken. Door het beeld heen blijft het gebouw steeds zichtbaar. Sculptuur en architectuur zijn als het ware letterlijk in elkaar aanwezig en in elkaar afgebeeld.
Gerhard maakt veel, vaak levensgrote, sculpturen in hout, waarbij een rijke verbeelding hand in hand gaat met een verbluffende materiaalbeheersing en vakmanschap (hij maakt al zijn beelden zelf met de hand!).

 
Het prachtige houten kunstwerk van Gerhard Lentink is geplaatst in de hal voor de burgers in het gemeentehuis van Rijssen-Holten.
Het werk bestaat uit een reeks sculpturen van schommelende meisjes die over hun schouder kijken. Ze zijn minutieus samengesteld uit laagjes van houten contouren. Het geheel levert onder elke kijkhoek een sprankelend spel op van samenvallende openingen en sluitende houtvlakken. Door het beeld heen blijft het gebouw steeds zichtbaar. Sculptuur en architectuur zijn als het ware letterlijk in elkaar aanwezig en in elkaar afgebeeld.
Gerhard maakt veel, vaak levensgrote, sculpturen in hout, waarbij een rijke verbeelding hand in hand gaat met een verbluffende materiaalbeheersing en vakmanschap (hij maakt al zijn beelden zelf met de hand!).

Gemeentehuis Rijssen, openingstelling van de publieksruimten

23-juni-2008   (door:Daan Josee)
Vandaag zijn de ruimten voor de burgers en andere belangstellenden in gebruik genomen. De balie is nog niet in zijn geheel afgemonteerd. Er is een proef gemaakt voor de rvs anti-overspraaklamellen. De montage van de overige lamellen volgt spoedig. wij zijn benieuwd naar de ervaringen van de gemeentelijke medewerkers en de burgers in het gebruik van dit gebouw.

 
Vandaag zijn de ruimten voor de burgers en andere belangstellenden in gebruik genomen. De balie is nog niet in zijn geheel afgemonteerd. Er is een proef gemaakt voor de rvs anti-overspraaklamellen. De montage van de overige lamellen volgt spoedig. wij zijn benieuwd naar de ervaringen van de gemeentelijke medewerkers en de burgers in het gebruik van dit gebouw.www.rijssen-holten.nl

raadzaal gemeentehuis Rijssen-Holten

05-juni-2008   (door:Daan Josee)
De raadzaal in het gemeentehuis van Rijssen-Holten is ingericht. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar de ingebruikname van het gehele gebouw. Veel ambtelijke medewerkers hebben al eerder hun nieuwe werkplek in gebruik genomen. Er wordt nu proefgedraaid met alle installaties die met de publiekscommunicatie te maken hebben. In de laatste week van deze maand verwacht men het gebouw te kunnen open stellen voor het publiek.

 

Gemeentehuis van Rijssen-steigers

05-maart-2008   (door:Daan Josee)
In het in aanbouw zijnde gemeentehuis van Rijssen Holten gaan langzaamaan de steigers zakken in de hal voor de burgers. Lange tijd was aan het oog onttrokken hoe er aan deze ontvangstruimte werd gewerkt door het woud van steigerpijpen en werkvloeren. Nu wordt zichtbaar hoe fraai het door de akoestische lamellen gezeefde daglicht door het glazen plafond de vloeren en wanden van de hal verlicht.

 

Hoogste punt bouwdeel B gemeentehuis Rijssen-Holten

05-juli-2007   (door:Daan Josee)
5 juli werd het hoogste punt van de nieuwbouw voor het gemeentehuis van Rijssen-Holten gevierd.
Bij dit gebouw worden alle gebruikelijke feestelijkheden tweemaal uitgevoerd vanwege de realisatie van het gemeentehuis in twee bouwfasen. Vandaag werd de vlag in top gehesen voor bouwdeel B.
In het nog onvoltooide gebouw werd al een eerste huwelijksplechtigheid voltrokken. We hebben het niet eerder meegemaakt dat dit gebeurde in een onaf gebouw. Een bijzondere gebeurtenis op een bijzondere dag.
(foto: Gerrit Lamers)

 

Gemeentehuis Rijssen-Holten. Oplevering bouwdeel A

01-juli-2006   (door:Daan Josee)
in de zomervakantie is de eerste fase van het gemeentehuis van Rijssen-Holten in gebruik genomen.
Het bestaande gebouw kan nu afgebroken worden en vervolgens kan de start van bouwdeel B een aanvang nemen.
Bouwdeel B bevat meer dan tweederde van het programman, waaronder de publieks- en bestuursdiensten en de parkeergarage. De inrit daarvan is reeds gerealiseerd onder bouwdeel A en is tijdelijk in gebruik als fietsenstalling.

 


Toon meer berichten