architecten- ingenieursbureau kristinsson bv

Architecten- en ingenieursbureau kristinsson bv

Zoek:
het bureau
  bureau journaal
  contact
  adres kaart
  Project Informatie Beheer
utiliteitsbouw
  gemeentehuizen
  brandweerkazernes
  kantoren
woningbouw
  appartementen
  eengezinswoningen
  particuliere woningbouw
scholenbouw
  basisscholen
  speciaal onderwijs
  middelbare scholen
  multifunctionele accomodaties
gezondheidszorg, welzijn
prijsvragen, studies
diversen
innovaties
-->


Obs De Mheen

te Apeldoorn 2005
i.o.v. Openbaar Primair Onderwijs

ontwerp: Daan Josee

Een grote luifel markeert het entreeplein van jenaplanschool De Mheen in Apeldoorn. Het gaat hier om een vernieuwbouwproject waarbij een groot deel van de bestaande school is gesloopt en de drie meest recente lokalen zijn behouden en opgenomen in de nieuwbouw. Extra hoge stalen deuren onder de entreeluifel geven toegang tot het tochtportaal en het trappenhuis. De aan het entreeportaal uitkragende glazen trappenhuis accentueert het verticale verkeer. Alle gebruiksruimten liggen aan weerszijden van een twee verdiepingen hoge ontsluitingsstraat. Dit straatje organiseert alle uiteenlopende ruimtevormen die eraan liggen. Het is de plek waar het gebouw van voor tot achter kan worden doorzien. Het straatje op de begane grond is als het ware in het trappenhuis dubbel gevouwen om te worden voortgezet op de verdieping. Het doorzicht van het straatje contrasteert met het meer nisachtige karakter van de eraan gelegen ruimten. Alle doorkijkjes zijn daar ingelijst door de gaten in de wanden, zodat een afwisselend spel van verbergen en onthullen is ontstaan.
De beglaasde lokaalafscheidingen tussen de dragende wanden naderen het meest het ideaal van een open gebouw met een goede akoestiek en veel nissen met een explorerend karakter (? in de verplaatsing een helder gebouw, in de verblijfsruimten een ontdekdoosje?). Kenmerkend voor het gebouw zijn een heldere opzet gepaard aan een bijna labyrintische keten van ontdekkingswerelden. Er zijn ruimten voor gesprek, spel, werk en viering. De aandacht voor het zelfstandig leren wordt teruggevonden in de vele plekjes die daarvoor de gelegenheid bieden. Gemeenschapszin, samenwerking en zelfstandigheid komen manifest tot uitdrukking in de gemeenschappelijke ruimte, die ook als theater kan worden gebruikt met toneel, zitruimte en balkon.

berichten uit ons bureaujournaal over dit project:

Jenaplanschool De Mheen te Apeldoorn opgeleverd.

05-november-2003   (door:Daan Josee)
Vandaag is de openbare Jenaplan basisschool De Mheen overgedragen aan het bestuur van het openbaar primair onderwijs te Apeldoorn.

 
Vandaag is de openbare Jenaplan basisschool De Mheen overgedragen aan het bestuur van het openbaar primair onderwijs te Apeldoorn.www.demheen.nl
www.leerplein055.nl
www.onderwijspaleis.nl


Toon meer berichten