architecten- ingenieursbureau kristinsson bv

Architecten- en ingenieursbureau kristinsson bv

Zoek:
het bureau
  bureau journaal
  contact
  adres kaart
  Project Informatie Beheer
utiliteitsbouw
  gemeentehuizen
  brandweerkazernes
  kantoren
woningbouw
  appartementen
  eengezinswoningen
  particuliere woningbouw
scholenbouw
  basisscholen
  speciaal onderwijs
  middelbare scholen
  multifunctionele accomodaties
gezondheidszorg, welzijn
prijsvragen, studies
diversen
innovaties
-->












MFA Pittelo

te Assen 2008

ontwerp: Daan Josee & Jon Kristinsson

`Gebouw als dorp en school als wereld`

ROUTING
De aansluiting op de openbare weg is eenzijdig. Benadering vanuit de wijk is alzijdig.
T.b.v. 1.200 m2 parkeerplaatsen is gekozen voor drie in- en uitritten vanaf de Amstelstraat om stagnaties in `kiss and ride` te voorkomen.
Er zijn 34 parkeerplaatsen met ruimte voor bomen gelijkwaardig aan de parkeerplaatsen voor de Amstelflat.

De huidige voetpaden zijn gehandhaafd en geven een goede aansluiting op de grote fietsenstalling bij het peuterspeelterrein en de kleinere fietsenstalling bij de MFA ontmoetingsruimte.
Alle toegangen liggen aan de gezamenlijke 8 m brede speelstraat.
Voorin liggen de toegangen voor peuters en kleuters. Maar naar achteren bevinden zich de toegangen voor de oudere kinderen.




Over de speelstraat zijn twee overdekte bruggen tussen de bovenbouwklassen voor de beide scholen. De voorbrug verbindt de gymzaal met het speelvelddak van de bovenbouw van de school `de Lichtbaak`. Dit speelveld heeft de afmetingen van een tennisbaan met uitloop. Nagenoeg alle bomen kunnen blijven.
Een enkeling zal verplaatst moeten worden.

ARCHITECTONISCH BEELD
Het hoofdkenmerk van de MFA complex is als een `onderwijs ereboog`, een hoge toegangspoort die twee bouwlichamen van ongelijke hoogte verbindt.
Deze poort geeft enigszins antwoord op de grote alleenstaande Amstelflat.
Zowel overdag, als het zonlicht reflecteert door de poort, als `s avonds als de poort een beetje in kleur is verlicht, vormt het de noemer van de wijk waar men trots op mag en kan zijn. De twee bouwlichamen gelegen aan een 8 m brede en 80 m lange speelstraat, zijn sober en functioneel van architectuur en detaillering. Alleen de stalen verbindingsbruggen hebben een sierlijke gebogen vorm en luchtige detaillering als beeldbepalende elementen.
Het ontmoetingsgebouw en de boerderij zijn `s avonds door verlichting en een overdekt terras bij de Boerderij duidelijk aanwezig langs de straat.
Overdag is de straat met kleurige bestrate verbindingsvlekken in beheer van de kinderen. Opgesteld speelgoed blijft daar, ook buiten schooltijd, staan.
Het is mogelijk door transparante nylon netten het dak van `de Lichtmast` school geschikt te maken voor sport na schooltijd; dit past wel in integratie van functies, maar gaat ten koste van waardevolle daklichtkoepels. De tijd zal het leren, net als de vrije `stalindeling` van de boerderij met hoge en lage lichtinval. De grote `wagendeuren` naar het terras zijn ook symbolisch. De inrichting van de speelstraat, de led-lampen verlichting kan als kunstproject uitgevoerd worden.

DUURZAAMHEID
De buitengevels bestaan uit vier bouwmaterialen: oranje baksteen, wit pleister, onbehandeld hout en aluminium. De sokkel is van onderhoudsvrije oranje baksteen met 150 mm steenwolisolatie. De kozijnen, ecologisch geteeld hardhout. De houten spanten met stalen trekstaven met geperste multiplex verbinding geven 40% materiaalbesparing (Glulam Award).

Dit zijn de kenmerken voor de gymzaal en `de boerderij`:
Geprofileerde akoestische dakplaten overspannen 5 m.
De andere vloeren zijn standaard systeemvloeren met basis vloerverwarming en vloerafwerking, in overleg met de toekomstige beheerder.
De nagalmtijd wordt bepaald door vrij hangende akoestische plafondeilanden en prikwanden. Zo blijft de thermische massa van de gebouwen benut voor een behaaglijk binnenklimaat.

Als definitie voor duurzaamheid geldt:
Duurzaam is alle wat de komende generaties graag erven, willen gebruiken en kunnen onderhouden.