architecten- ingenieursbureau kristinsson bv

Architecten- en ingenieursbureau kristinsson bv

Zoek:
het bureau
  bureau journaal
  contact
  adres kaart
  Project Informatie Beheer
utiliteitsbouw
  gemeentehuizen
  brandweerkazernes
  kantoren
woningbouw
  appartementen
  eengezinswoningen
  particuliere woningbouw
scholenbouw
  basisscholen
  speciaal onderwijs
  middelbare scholen
  multifunctionele accomodaties
gezondheidszorg, welzijn
prijsvragen, studies
diversen
innovaties
-->
Greijdanus Scholengemeenschap

te Meppel 2008

ontwerp: Jon Kristinsson

Scholengemeenschap Greijdanus te Meppel - uitbreiding 2008 voor ca.150 leerlingen.
De uitbreiding is rationeel uitgevoerd met een staalskelet, betonvloeren en bekleed met blauwe metalen beplating als complementeer contrast met het gele bakstenen hoofdgebouw.
De begane grond is open gelaten als overdekte fietsenstalling. De buitenzonwering is van staalrooster met screens wat 1.5 m uit de gevel steekt, zodat het uitzicht vrij blijft.
De school heeft een mechanisch ventilatie systeem met warmteterugwinning aangesloten op een register van 832 m1 Ý 200 mm lucht-/grond warmtewisselbuizen onder de fietsenstalling
De grondwatertemperatuur in Nederland is ongeveer 11 ˚C. De ervaring bij de brandweerkazerne te Deventer en Soest leert dat de luchttemperatuur uit de buizen bij ų 5˚C vorst +8˚C is en op een + 30˚C zomerse dag de lucht afkoelt tot ca. + 18˚C.
Deze. Δ T 12*C van 7.000 m3 lucht/uur halveert de maximum capaciteit van de verwarmingsinstallatie en maakt het binnenklimaat zomers aangenaam zonder aircoís. Nachtkoeling en betonkernactivering blijkt niet nodig.
De luchtkwaliteit van 40 m3/per leerling per lesuur is zeer goed tegen geringe kosten.
Deze bodem-/lucht warmtewisselaars worden zelden toegepast. De installatie valt voornamelijk onder de bouwkundige aannemer en slechts enkele wakkere adviseur/installateur ziet brood in deze robuste, duurzame ventilatie installatie.
De totale bouwkosten bedragen ex.BTW Ä 1.3 miljoen voor 1130 m2 ofwel 1149 /m2.
De aannemer was Knol Bouw te Hasselt..

berichten uit ons bureaujournaal over dit project:

Opening Greijdanus Scholengemeenschap

18-november-2008   (door:Jon Kristinsson)
De officiŽle opening van een grote uitbreiding van de Christelijke scholengemeenschap Greijdanus te Meppel vond plaats op 18 november 2008. Het bestaande gymnastieklokaal werk omgebouwd tot een buitenberging met verblijfsruimte op het dak om ruimte vrij te houden voor het schoolplein met een fietsenstalling. De ventilatie van de school geschiedt door 832 m1 lucht-/bodem warmtewisselaar, waardoor 7.000 m3 verse lucht per uur wordt aangevoerd. De grondtemperatuur bedraagt 11˚C. Door de voorverwarming kan de verwarmingsinstallatie gehalveerd worden en ís zomers werkt de ventilatielucht als koeling zonder airco.


 


Toon meer berichten